یکی از کولرهای گازی که در چند سالهای اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده است، اسپلیت است. با توجه به طرز کار کولر گازی ممکن است، آنها تنها فضا را خنک کنند یا اینکه علاوه بر این قابلیت، بتوانند در روزهای سرد، دمای محیط را بالا هم ببرند. قصد داریم در این مقاله از سفیر قرن، در مورد نحوه کار کولر گازی صحبت کنیم. ابتدا از چیستی و آشنایی با اجزای تشکیلدهنده آن شروع میکنیم و سپس، از چگونگی کار کولر گازی صحبت خواهیم کرد. بهتر است این مطلب را تا انتهای آن بخوانید تا از مشکلات آن هم آگاه شوید.
کولر گازی یا اسپلیت چیست؟
برای خنک کردن هوا، از کولرهای مختلفی استفاده میشود که یکی از آنها اسپلیت است. درست است که همه آنها هوای فضا را خنک میکنند؛ اما طرز کار کولر گازی اسپلیت با سایر انواع آن، متفاوت است. این وسیله دو قسمتی است که یک بخش آن در داخل خانه قرار میگیرد و قسمت دیگر را در فضای بیرونی نصب میکنند. این دو قسمت با استفاده از لوله به هم وصل میشوند و کارشان را با استفاده از تبرید انجام میدهند. می توانید در صورت تمایل با گذراندن دوره آموزش نصب کولر گازی، به فردی متخصص در این زمینه تبدیل شوید و از این طریق کسب درآمد داشته باشید.
نحوه کارکرد اسپلیت
کولرهای گازی یا اسپلیتها، با یک چرخه تبرید تراکمی به تنظیم دمای محیط کمک میکنند. این سیستمها از دو واحد داخلی و خارجی تشکیل شدهاند که با جذب و انتقال گرما، هوای خنک یا گرم را به داخل اتاق تزریق میکنند.
طرز کار واحد داخلی اسپلیت
واحد داخلی اسپلیت یا اواپراتور، هوای گرم داخل اتاق را جذب کرده و از طریق کویلهای مسی و صفحات فلزی (فینها) عبور میدهد. مایع مبرد سرد که در این کویلها جریان دارد، گرمای هوای اتاق را جذب میکند و به گاز تبدیل میشود. سپس هوای خنکشده به اتاق بازمیگردد. برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به دستگاه، فیلترهایی پشت این بخش نصب شدهاند.
طرز کار واحد خارجی اسپلیت
گاز مبرد که در واحد داخلی به دلیل جذب گرما به گاز تبدیل شده است، به واحد خارجی منتقل میشود. کمپرسور این گاز را فشرده میکند که باعث افزایش فشار و دمای آن میشود. گاز داغ و پرفشار وارد کندانسور میشود و از طریق لولههای مسی و تماس با هوای بیرون، گرمای خود را از دست داده و دوباره به مایع سرد تبدیل میشود. این مایع برای تکرار چرخه به یونیت داخلی برمیگردد.
حالت گرمایشی اسپلیت
در مدلهای دوکاره، اسپلیتها میتوانند با استفاده از یک شیر چهارطرفه، هوای گرم تولید کنند. در این حالت، چرخه تبرید معکوس میشود و مبرد گرم مستقیماً به یونیت داخلی وارد میشود. این مبرد با عبور از کویلهای داخلی، گرمای خود را به هوای اتاق منتقل میکند و اتاق را گرم میکند. در واقع، اواپراتور به عنوان کندانسور عمل میکند و هوای گرم به اتاق وارد میشود.
حالت سرمایشی اسپلیت
در حالت سرمایش، مبرد در یونیت خارجی توسط کمپرسور فشرده شده و به گاز پرفشار و داغ تبدیل میشود. این گاز از کندانسور عبور میکند و گرمای خود را به محیط بیرون انتقال میدهد و به مایع سرد تبدیل میشود. مایع مبرد سپس از شیر انبساط عبور میکند که باعث کاهش فشار و دمای آن میشود و آن را به یونیت داخلی میبرد. در اواپراتور، مایع مبرد گرمای هوا را جذب کرده و دوباره به گاز تبدیل میشود و این فرآیند مداوم باعث خنککردن محیط اتاق میشود.
قطعات و اجزای کولر گازی
گفتیم که اسپلیت از دو قسمت کلی ساخته شده است که هر کدام از آنها زیرمجموعهای دارند. یک قسمت آن که به آن یونیت هم میگویند، در داخل خانه یا هر فضای دیگر که قصد دارید آنجا را خنک کنید، میگذارید. قسمت بعدی که آن را با یونیت خارجی هم میشناسند، در فضای بیرونی نصب میشود. هر کدام از این دو از اجزای مختلفی تشکیل میشوند که بهطور جداگانه برایتان نام میبریم.
قطعات واحد داخلی اسپلیت
- فن داخلی: وظیفه دریافت گرمای فضای داخلی خانه برعهده این فن است. این فن، تهویه هوا را به سمت فیلترها میبرد و هوای پاک تولید میکند.
- فیلتر هوا: هوا از فضای داخلی گرفته میشود و برای گرفتن آلودگیهای آن از فیلتر پنل داخلی عبور میکند.
- اواپراتور: مهمترین بخش یونیت داخلی است که از چند لوله مسی ساخته شده است که روی آنها با آلومینیوم پوشانده میشود. این قسمت که به تبخیرکننده هم معروف است، وظیفه دارد که مایع مبرد رسیده به آن را تبخیر و به گاز تبدیل کند.
- لوله تخلیه: دمای اواپراتور از دمای محیط کمتر است. به همین خاطر، داخل آن، قطرات آب تشکیل میشود. با استفاده از این لوله آن قطرات آب به سمت بیرون هدایت میشوند.
قطعات واحد خارجی اسپلیت
- کمپرسور: اگر کولر گازی را مانند بدن انسان تصور کنید، بخش کمپرسور مانند قلب آن است. در طرز کار کولر گازی، این قسمت نیروی مکشی ایجاد میکند که گاز مبرد را از اواپراتور میگیرد. بعد از آن، این گاز را متراکم میکند و به سمت کندانسور میفرستد. این قسمت از اسپلیت چند نوع مختلف مانند پیستونی، دوار و گریز از مرکز دارد.
- کندانسور: کندانسور یا چگالنده یکی از بخشهای اسپلیت است که گاز مبرد را از کمپرسور میگیرد و آن را به مایع تبدیل میکند. علاوهبرآن، گرمای ایجادشده را به بیرون میفرستند.
- شیر انبساط: این شیر وظیفه دارد میزان مبردی را که به اواپراتور وارد میشود، کنترل کند.
- فن خارجی: این فن در پنل بیرونی قرار و 3 تا 4 پره دارد. زمانیکه کمپرسور هنگام فعالیت خود گرمای زیادی تولید میکند، این فن آن گرما را به سمت بیرون هدایت میکند و کمپرسور را خنک نگه میدارد.
دوره آموزش الکترونیک سفیر قرن با هدف پرورش نیروی متخصص و ورود به بازار کار
نحوه کارکرد اسپلیت
طرز کار کولر گازی به این شکل است که هوای گرم داخلی را میگیرد و پس از آن، هوای سرد را به فضای داخی تزریق میکند. البته روش کار به این آسانی که گفتیم، نیست و جزئیات زیادی درگیر هستند تا کار بهدرستی انجام شود. سعی میکنیم که بهصورت ساده و درست شما را در جریان نحوه کار کرد اسپلیت بگذاریم.
- بخش داخلی که آن را به اواپراتور هم میشناسند، موتوری دارد که هوای گرم خانه را به سمت داخل خود میکشاند که به شکل مایع مبرد در میآید.
- در قسمت داخلی، شبکهای آلومینیومی قرار دارد که داخل آن از لولههای مسی ساخته شده است. هوای گرم فضا از این قسمت عبور میکند و خنک میشود.
- مایع مبرد همزمان با خنک شدن شبکه آلومینیومی گرم میشود و دمای آن بالا میرود.
- این مبرد از طریق لولههای مسی به سمت کمپرسور میرود.
- کمپرسور، مبرد را فشرده میکند و این عمل باعث میشود که فشار و دمای آن بالا برود.
- حالا این مبرد فشرده شده، وارد کندانسور میشود و همزمان دمای آن پایین میآید.
- مبرد خنک شده به مایع تبدیل میشود و هوای خنک وارد فضا میشود.
این روند انقدر تکرار میشود تا هوای خانه دقیقاً به همان درجهای برسد که مایل هستید. بعد از آن، دیگر کمپرسور فعالیتی انجام نمیدهد و هیچ باد گرم یا سردی به فضای داخلی نمیفرستد؛ اما اگر دما عوض شود، این بخش دوباره فعال میشود و دما به همان اندازهای میرساند که میخواهید.
معرفی سایر دوره های آموزشگاه سفیر قرن: آموزش تعمیرات موبایل
مشکلات رایج در عملکرد کولر گازی
همیشه تلاش میکنید که محصولی را بخرید که بیشترین کارایی را داشته باشد و بهراحتی خراب نشود؛ اما این مساله قابل پیشبینی نیست و ممکن است در روز اول خرید یا سالها بعد از استفاده، برایتان پیش بیاید. حالا که با اجزا و طرز کار اسپلیت آشنا شدید، بهتر است بدانید که گاهی اوقات ممکن است در قسمتهای مختلف آن مشکل ایجاد شود و کار خود را که سرد کردن محیط است، بهدرستی انجام ندهد. بعضی از مشکلات رایج این دستگاه را برایتان نام میبریم:
- روشن/ خاموش نشدن؛
- گرما/ سرما دادن نادرست؛
- صداهای ناهنگار در اواپراتور؛
- خرابی ترموستات یا خازن؛
- کثیف شدن فیلترها؛
- کثیف شدن کندانسور؛
- پرتاب باد گرم؛
- یخ زدن پنل داخلی؛
- آب ریختن هنگام کار؛
- خرابی برد الکترونیکی؛
نکاتی که باید در استفاده از کولر گازی رعایت کرد
هنگام استفاده از کولر گازی برای آنکه عملکرد بهتری داشته باشد یا طول عمر آن بیشتر شود، بهتر است نکاتی را رعایت کنید. فیلتری که در این دستگاه خنککننده وجود دارد، روی طریقه کار کرد کولر گازی اثر میگذارد و لازم است که بهصورت دورهای تمیز شود. این قسمت اسنفجی و قابل شستوشو است. همینطور، این دستگار دریچهای دارد که بهصورت عمودی در آن قرار گرفته است. بهصورت دستی میتوان کنترل کرد که چه مقدار هوای مطبوع وارد فضا شود.
کلام آخر
در این مطلب در مورد طرز کار کولر گازی صحبت کردیم و برایتان گفتیم که این دستگاه خنککننده از چه قسمتهایی تشکیل شده است. اگر شما از این محصول استفاده میکنید، در طول مدت زمان کارکرد چه مشکلات و چالشهایی را با آن تجربه کردهاید؟ همینطور، برایمان بگویید که چطور آن مساله را حل کردید؟
آموزشگاه سفیر قرن دوره های مختلفی را برای پرورش نیروی متخصص جهت جذب در بازار کار برگزار می کند. شما می توانید با شرکت در دوره هایی از جمله دوره آموزش برق صنعتی یا دوره آموزش حسابداری و سایر تخصص ها، مباحث مهم و فنی را آموزش ببینید و بعنوان یک متخصص فعالیت خود را آغاز کنید. برای اطلاع بیشتر در خصوص کلاس ها با ما تماس بگیرید.